KITA Harus Kembali

bismillahirrahamnirrahim..
assalamualaikum warah matullah..

moga sentiasa berada dalam naungan islam dan nikmat iman.ameen..kalau dilihat pada tajuk entry kali ni..aula nya dimulakan dengan lirik nasheed dari Izzatul Islam. :)bakar sikit semangat yang dh nk padam tu...

Album : Kembali..!
Munsyid : Izzatul Islam
http://liriknasyid.com

Berkobar tinggi panaskan bumi
Membakar ladang dan rumah kami
Darah syuhada mengalir suburkan negeri
Tiada kata lagi ... kami harus kembali

Siapa dituduh siapa menuduh
Mulut lancang asal bicara
Kami mujahid bukan perusuh
Berjuang pertahankan agama
Tanah lahir kami ... akan tetap dibela

Walau tertatih kami berjalan
Susuri bukit lembah dan hutan
Bukan karna takut kami berlari
dengan asma Allah ... kami akan kembali

berbekal iman yang paling utama
mujahid maju songsong senjata
pasukan Allah akan membela
mereka atau kami binasa
bergelar syuhada ... hidup dijalan mulia


Dah terbakar semangat?? Lagu ni sebenarnya dah lama jugak tp tu la..sebab die dari Indonesia so tak ramai yang dengar atau dapat dengar except kalau ade ajen2 tertentu.tu la..msia tak banyak lagu2 yang bakar semangat camni..kalau ade pun yang arab2 mcm an-nasyidul islami-by brothers etc.Pada yang tk dengar lagi lagu Kami Harus Kembali nih...dengar tau!!

okeyh..enough ttg nasheed tu.sebagai muqodimmah aje.:D nk ckp tentang 'KITA harus Kembali' yang sebenarnya.Kalau ikut definiton kembali nih more to 'come back'..lebih kurang lah.(tk boleh nk definisikan dalam language yg lbh proper sebab kamus dewan yg berat tu ana tinggal kat umah).hurm..kite ni nk kembali ke mana sebenar-benarnya? selalu orang akan kata kembali ke rahmatullah.yes..yer sangat la tuh.betol mmg betol tp sebelom kembali yang kesitu..ade tempat lain yang kite kene kembali dulu!!! sroll down keyh..

dulu..satu ketika yg dulu..sewaktu zaman pemerintahan islam berada di kemuncak dunia.. islam dianuti dan tersebar ke dua pertiga dunia.Smua ilmu dibawah kita.cakap ler ape sahaja.techonlogy lagi la.sampai kalau kat andalusia tuh..time azan pun singa2 (patung yer) leyh keluarkan air.punye la canggih nyer time tuh...dan paling penting betapa islam menguasai segenap pelusuk dunia dengan keindahan tauhid, keluasan ilmu,keindahan seni, keluhuran akhlak dan yang plg penting kesyumulan Islam itu sendiri.

time baca nih ade tk rasa teringin nk kembali ke zaman tu...? (bkn cam katun doreamon tuh yer..) kembali seperti itu.kembali memegang tampuk pemerintahan dunia.kembali bebas mengamalkan segala ajaran Islam dengan penuh luhur aand sebarkan dakwah dengan penuh hikmah.itulah kembali yang ana maksudkan dekat sini.itu dalam context yg luas.

kalau kite amik scope yg kecik sket.kembali sebagai hamba Allah yang bertaqwa..and yang jalankan amanah yang sepatutnya selepas mengaku sebagai seorang Islam.rasanya dh lama hidup tp tk clear lg tujuan sebenar hidup dan matlamat.itu lg parah.setengah org tk tahu tugas die..setengah orang buat2 tak tahu.kite nk jd yg mana??? jdlah yang tahu dan mengambil tahu lalu menjalankan ape yang die tahu.(tahu tak ana tgh ckp pasal ape nih?? kalau tatau tkpe..nanti habaq mai.boleh terangkan sket2 in sya allah)

suke kat sini ana nak quote nasheed 'kembali' from Far East.."hari2 yang telah aku lalui..inginku tinggalkan terus bersemadi..ingin aku kembali..kepada fitrah insani..tak sanggupku jelajahi rimba duniawi..bebaskanlah diriku..dari dibelenggu.dosa noda nafsu durjana..terimalah taubatku ya Allah..pimpinlah daku ke jalan redha-Mu..moga sinar-Mu terangi hidupku didalam kegelapan.aku kan kembali pada-Mu Rabbi..menghadap-Mu ya Rabbul Izzati..segala ketentuan ku pasrahkan..dihujung penghayatan.."

itu lah yang dimaksudkan dengan kembali dalam scope yang kecik.itu kene langsai dulu sebelom kembali dengan penuh keazaman utk dapatkan balik yang kite hilang sekarang ni.tp actually kalau baut serentak pun ok jugak pasal kite nih selalunya tkkan lari dari buat silap dan salah..jd work it out together gether..;)

dalam nk kembali ade step2 die..yang kalau diceritakan skang panjang sangat pulak jdnya entry ni kali ni.(lelebih lg kalau ana dh start nk explain explicit2 sangat...kalau cakap pun dekat sejam..tulis mau la 3 jam kot..:p)jd next time lah meybe.In sya allah.ulangan ..In sya allah.kalau rajin ingat2kan la yer..

okeyh2..lastnya..istigfar balik.takut ape yang ana tulis ada yang tk betoi dan salah dengan apa yang sepatutnya.tujuan ttp satu.CARI REDHA ALLAH ...dengan menulis dan memberi peringatan.rujuk surah Al-A'laa:9 [87:9]

wallahua'lam
wassalam

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment