Sabar yer..sabaq..sabo aje la.. :D

bismillahirrahmanirrahim
assalmualaikum warah matullah


kaifahalukum? ana harap semua pengunjung blog ni sehat walafiat dibawah
lindungan rahmatnya.selalunya ana lembab sket bab mengupdate blog ana..tp oleh
kerana ana dah skang dh boring kat lab..dok tgk VB.Net yang menguji kesabaran
nih..(sape amik programming tau ler kot) gatal tangan pulak nk menaip utk entry
baru.

konsep kali ni senang aje.KESABARAN.mende yang nampak agak susah nk buat tp sebenarnya kalau ada 'core' and basic knowledge ttg camne nk sabar n kenapa
kene sabar..sure mende nih jadi senang sket.hmm…dalam hidup kite sehari suntuk
yang allah kasik 24 jam nih..macam2 boleh jadik...jatuh tangga, air tumpah kat
baju..anak demam pelentung..bos suruh buat overtime..kalau dalam context student....assignment due lagik 2 jam tp comp hang..code programming tk boleh
compiled..lecture ngajar macam mendodoikan suruh tido..pendek kata (panjang pun
boleh kata jugak) semua nya serba serbi menguji kesabaran lahh!! Camne agaknya
kalau kite tk sabar..cakap sabar2 nih..paham ke tak sabaq tu ape?tk paham?
Okie..tgk bawah ni..

ape yg kite kene paham sebenarnya ttg konsep sabaq.. (definition ana aje.jangan plak ingat ini mmg konsep yg telah di’buku tekskan’.nk bangkang pun boleh aje)

penah ade sorang ukhtie tu cakap kat ana.dalam taun 2001 camtuh..die kata,
"sabar ni bukan bile dh lama mende tuh berlaku, kite terima.itu redha
namanya.sabar ni waktu kite sedang terima mende tuh.camne kite react.senyum
ke..tahan perasaan ke..kawal kelakuaan ke..waktu tu la nk kenai org tuh sabar
ke tak". waktu tu terkedip2 la mata dok pk.(sambil sesekali usha org lalu
lalang kat dewan makan asrama puteri)"hmm..betoi jugak cakap akak nih.aku
selalunye tk sabar tp bleyh la redha". dan ana pretty sure la yang ramai
dikalangan kita pun camtuh jugak.bile dpt sesuatu mende tuh..sure nangis dulu
ke..teriak ke..marah ke.then baru try terima.maknanya kita semua tk cukup sabar
lagik la!! (pukul 11.46am dh.kene stop dulu.kang sambung blk)

(setelah beberapa hari kemudian..dekat kate edger pd pkl 2.40pm)
Pelik jugak kalau nk ikutkan balik..cakap pasal sabar waktu ana sendiri pun rasa
cam nk give up ngan life skang.heehehe.tu la..tk cukup kuat la iman skang
nih.tkpe la..kite sambung balik perbincangan kita pasal sabar ni.kite kalau tk
cukup sabar mmg macam2 bleyh jadik.tu yang kalau tk de pegangan boleh bunuh
diri !! wa na’zubillahi min dzalik.dekat situ la ada jurang perbezaan yang
tinggi antara org islam dengan org kafir.tp nanti ade plak org kafir cakap..
ala..ade aje org islam bunuh diri jugak.waktu tu jawapannya camni plak. Itu la
bezanya antara mukmin yang faham apa makna kehidupan dan hak kita keatas nyawa
kita dengan org islam yg tk faham.amcam..ok tk jawapan tuh ? (yg ni versi
simple la.kang nk terang panjang2 kat kafir tuh..die pon pening..tp kalau leyh
berhujah dengan best dan mantop..tafadhhal)

Sbb ape yer kite tkleyh Tak Sabar ?

Kalau ikutkan kan..kite nih mmg la tak layak nk ngeluh2...nk bersungut..nk TAK
SABAR aa senang citer.sebab ? sebabnya kita ni sepatutnya dah tau sangat yang
segalanya2 itu telah diaturkan oleh Rabb kita.(ni taip2 ni ana punya mata tgk
dulu before antum, jadik patutnya ana dulu la yg buat..yer dak ?) semua yang
ada dalam diari kehidupan ini telah diaturkan oleh Allah.dalam masa yang sama
kene sambil doa.belajar more ttg pecahan qada’ dan qadar.ana nk explain ana pun
tk faqih.

Bile datangnya ujian/problem/dugaan dan yang sama waktu denganya, waktu apa yang
kita patut buat adalah ingat allah banyak( waktu lain pun kene jugak la ingat
allah ye).muhasabah kembali apa sebab problem tuh datang.adekah sebagai kifarah
? adakah sebagai penghapus dosa ?adakah sebagai peringatan.dan waktu tuh kalau
kite renung2 kembali surah al-baqarah ayat 286, sure kite akan lega time
tuh.maksud potongan ayat tuh :

"Allah tidak akan membebani seseorang melainkan dengan kesanggupannya"

See..allah takkan uji kalau kite tk mampu.means kite ok aje Cuma tewas dengan
pujukan syaitan laknatullah tuh.kata macam2..sampai kite su'uzon(sangka buruk)..ish...pastuh kite tgk plak surah al-baqarah,214:

"apakah kamu mengira kamu akan masuk syurga padahal belom datang kepadamu cubaan seabgaimana halnya org2 terdahulu sebelum kamu........"

banyak lagi surah2 dalam quran nih yang habaq kat kite pasal sabar.tp tu nanti ana sambung pasal ana rasa ana tkkan update blog ni kalau ana asyik berangan nak sambung typing aje..(masuk kali ni..dah 3 kali type utk entry kali ni.kalau tangguh gak maknanya lagik seminggu la kot baru ber'update' blog nih.hehehe)

so next time ana akan tulis sambungannyer in sya allah.
yang baik itu datangnya dari Allah dan yg buruk itu adalah dari kedhaifan diri ana
wassalam

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment